Share |

torsdag 26 augusti 2010

Why Is an Owl Smart?

T-shirttryck av Lim Heng Swee

Bokugglan och andra fina t-shirtar finns på Threadless


tisdag 24 augusti 2010

Sökes: bok att läsa högt ur för tonårsklassen

På jakt efter bra böcker till ungdomar. Tänkte att vi skulle umgås kring en bok på morgonsamling, jag och eleverna. Ett härligt gäng ungdomar från årskurs 6 till 9 :) Har du någon idé om vad som kan vara bra, intressant och inte minst underhållande och rolig läsning? Inte alltför tjock bok, då vi kanske bara har en 5-10 minuter om dagen till läsningen :) Tack på förhand!

Vad tros om denna: Skjut apelsinen av Mikael Niemi? 

söndag 22 augusti 2010

Bildextra!

Ängelns lek - underbar som vanligt när det kommer till Zafón. Ibland får jag för mig att det inte händer något i böckerna med att språket är så fantastiskt så det gör inget ändå. Men det är klart att det händer grejjer, det är spännande mest hela tiden. Jag kan inte sluta läsa. Jag läser och läser - när kommer nästa Zafón!? Kapitel 36 i Ängelns lek var förövrigt obehagligt värre - tårna mina spändes utan att jag tänkte på det och jag höll andan, vem vet hur länge. När kapitlet var slut släppte spänningen, men inte obehagskänslan - som höll sig kvar något längre. Det var skönt att få andas, jag som inte ens märkt att jag inte gjort det :)

Drottninggatan förra lördagen - Världens längsta bokbord. Jag hittade spökhistorierna där för en Selma. En verkligt bra översättning av Poes Korpen. Hoppas de andra historierna är riktigt läskiga - mysrys! :)

The Swan Thieves. Kostovas andra bok. Jag älskade Historikern, det är en av de bästa böcker jag läst. Härliga platsbeskrivningar - efter att ha läst den vill jag åka till Karpaterna och gå i Draculas fortspår - flanera omkring på smala gator i Istanbul samt uppleva hur det är att stå med foten i två världsdelar på samma gång, utblickandes över Bosporen :) The Swan Thieves har börjat bra... jag undrar hur den står sig mot sin föregångare - men jag hoppas den håller måttet :)

onsdag 18 augusti 2010

Min levnads lust är skuren av

Så såg jag senaste avsnittet av Hej Litteraturen! Om romantiken; lidanden och vampyrer och annat småläskigt :) Och så denna dikt:

Min levnads lust är skuren av,
och döden är min längtan;
till dig, du mörka, tysta grav
står all min trängtan.
På jorden jag ej finner
vad mer min själ sitt nöje bär;
min glädje borta är,
min tid i gråt förrinner,
min ungdoms lust försvinner;
jag är olyckligt såld
i grymma sorgens våld.
En långsam död för ögon står,
den jag dock icke finner.
Du arma ömma hjärta!
Kan ej den bittra smärta,
som tär dig utan mått,
dig ge så dödligt skott,
att livets tråd må brista,
och ädla själens gnista
sitt fångehus må mista?

Ur "Den sörjande Turtur-Duvan" från 1743

lördag 14 augusti 2010

Första meningen

Även jag antar mig första meningen-utmaningen.
Av de som får vara med är inte alla mina favoriter, de kan inte vara med då många av mina böcker befinner sig på annat håll :(
Jag har helt enkelt fått välja ur de få jag har här hemmavid.

1. En författare glömmer aldrig första gången han tog emot pengar eller lovord för en historia han skrivit.
2. Before she became the Girl from Nowhere - the One Who Walked In, the First and Last and Only, who lived a thousand years - she was just a little girl in Iowa, named Amy.
3. I have been arrested.
4. As long ago as 1860 it was the proper thing to be born at home.
5. Först färgerna.
6. Kanske var det här min plan redan från början...
7. It's hard being left behind.
8. Det var ett propert rödbrunt stenhus på Nionde gatan inte långt från där jag bodde, och jag hade gått förbi det många gånger förut utan att lägga märke till det.
9. För tretusen år sedan var Domarö bara en stor, flat sten som stack upp ur vattnet, krönt av ett flyttblock som isen hade lämnat efter sig.
10. 'Have you split up now?'

Tips: skrolla ner lite och kolla in min läslista för året - de flesta dyker upp där.  Dock inte numero 4 och 5.

tisdag 10 augusti 2010

Vilken föredrar du?

 Boktipset
Sagostunden

Min favvo är sagostunden; en drake och en flygande matta med en stor bokhög... kan knappast bli bättre. Och skulle man missa mattan åker man bara iväg i väskan - underbart :)

The Passage


av Justin Cronin är färdigläst. De första hundra sidorna var spännande och svåra att lägga ifrån sig. Sedan var det några sidor som kändes tunga som gjorde att jag lade ifrån mig boken ett tag, två veckor kanske... Sen var jag igång igen - eller vi var igång igen, jag och karaktärerna. De satte sig nämligen i rörelse och då börjar det hända grejjer. Jag kan inte lägga ifrån mig boken. Tänker på den lite då och då under dagen och kan inte riktigt hålla mig tills jag får komma hem och läsa igen. Mäh! Du kunde väl läst på tunnelbanan eller vart du nu befann dig emellan varven, kanske du tänker nu. Nej. Jag tog med mig den några gånger - på bussen och tunnelbanan. Men boken är lika stor som halva min fjällrävenrygga och väger lite drygt ett kilo. Den är lite obehändig att ha med sig alltså. Sedan blev jag även kallad puckad av vänner då jag hade den med mig - ingen släpar väl omkring på en sådan där stor och tung tegelsten? Jag gjorde det - på stranden funkade det bra. Jag fick lite träning på köpet, tror jag är lite mer muskulös i armarna nu ;)

Om boken. Den börjar någonstans i USA, någongång i tiden. De använder e-mail, vilket får mig att inse att det inte är allför länge sedan, möjligtvis i nutiden - möjligtvis i framtiden. En man är ledsen, hans fru är död. Han hittar en hemlighet, som kan ge evigt liv, i Sydamerikas djungel. Hemligheten hamnar i USA, på en hemlig bas - testas på några personer som inte reagerar på det sätt som man vill/förväntar sig. Det händer hemska ting och snart hotas hela mänskligheten av denna hemlighet som skulle rädda alla människor från att någonsin behöva sakna en älskad...

I receptet finns: hjältar, vampyrer, kärlek och blodbad. Jag tänker hela tiden på Sagan om ringen av någon anledning. Torontoist drog paralleller till I am Legend. Jag har inte läst den ännu, så jag vet inte om det stämmer, men det låter bra. Hon/han skriver också mera om innehållet, så är du nyfiken - läs vad som står i länken.

Väldigt bra bok, måste jag säga. Inte sådan där vampyrromantik som vi är vana vid under denna hype. The Passage är något nytt... och då boken slutade med en cliffhanger (för visst gjorde den väl det?) och det sägs att det är första boken i en trilogi antar jag att det bara är för mig att vänta och vänta tills uppföljaren kommer ut om nåt år eller två. Helst tidigare.

Läs även andra bloggares åsikter om ,