Share |

torsdag 16 september 2010

How to Cook Children: a grisly recipe book


Esmelia Sniff är en häxa som driver sin egna restaurang. Hon har samlat sina bästa barnrecept i en härlig bildrik bok som fyller mig av skratt över bildernas dråpliga utformning. Till recepten ingår givetvis segervissa metoder för att möjliggöra infångsten av den små liven (barnen)...

Jag kan bara rekommendera er att inhandla er ett eget exemplar av denna kokbok. Passar utomordentligt in, inklämd, mellan Den nakne kocken och ditt vältummade exemplar av Ett anspråkslöst förslag.  
Lägg märke till att köttet står halvt i blöt innan det läggs i grytan.
På nordligare breddgrader är det lätt att hålla köttet "som i nyskick" länge.
På sydligare breddgrader gäller det att vara snabb så att köttet inte förgås i den stekande solen.

Katarina von Bredow-maraton, typ...

Har under den gångna veckan läst tre böcker av Katarina von Bredow. 
Bara inte du
  På jobbet visste de om att jag precis läst Syskonkärlek. Då en hel drös med nya böcker köpts in på skolan och en av dem var Bara inte du tänkte den omtänksamma svenskaläraren som har hand om böckerna på mig. Jag fick låna hem den först av alla. Den slukades under helgen och var tillbaka på måndag morgon. Vad handlar den om? Jo, om tjejen som blir kär i bästa vännens pojkvän... MSN och sms används flitigt för att hålla relationen hemlig. Skuldkänslor och längtan är två ord som skulle kunna sammanfatta boken samt knark. Börja inte knarka - då går det åt skogen... Klurigt.

Knappt lovlig
15-åriga Hannas mamma vill byta storstadens hets mot lantlig idyll. Hanna som inte är eld och lågor inför tanken att bo på landet och åka lantisbussen till skolan surar omkring och är allmänt miserabel tills hon får syn på Arild. Arild är en minst 25 år gammal bondpöjk som lockar Hanna till sig med rufsig kalufs och håliga jeans. Hur ska Hanna lyckas på honom på fall och vad har de egentligen gemensamt - han är ju grisbonde!?...
Som om ingenting
 Elin, 19, börjar på en skrivarkurs. Till hennes stora förvåning ska Paul gå samma kurs. De bor grannar och har känt varandra hela livet och han har varit helt ointressant för henne ända tills hon börjar få ta del av hans texter. Han visar upp sidor hos sig själv och väcker något i Elin som hon aldrig känt för någon annan förut. Elin inser att hon gått och kärat ner sig och det verkar som om Paul besvarar hennes känslor. Allt borde ju vara frid och fröjd. Tänk att bo grannar och älskande? Nära och bra. Kruxet är bara det att Paul är mycket äldre än Hanna. Säkert över 40.  Han är även Elins bästa kompis pappa... Jobbigt. Vad gör man? De är ju kära i varann, eller?...

Jag vet inte riktigt vad jag ska göra av pojkarna/männen i Bredows romaner. Är de verkligen genuint intresserade... Jag hoppas de är det. Men jag är aldrig riktigt säker. Detta är det som jag mest går och funderar över, då jag tänker tillbaka på det jag läst. Har du läst Bara inte du och Som om ingenting? Vad tänker du?

torsdag 9 september 2010

Game Girl

Nu kan ju Neil Strauss och grabbarna slänga sig i väggen - eller åtminstone hålla i hatten. Nu är det bruttornas tur att spela spelet - efter alla dess regler ;)

Sedan är jag ju östgötska med precis som författarinnan, klart jag ska vinna en bok ;)


Jag är med på en utlottning av boken Game Girl En bokcirkel för alla.

Vad den handlar om - titta här:

onsdag 8 september 2010

Flickan vid stenbänken


på DVD. Hittade den igår som av en händelse på ICA, för endast 59:- Då blev jag mycket glad. Älskade tv-serien när jag var ung (vilket jag ju fortfarande är såklart), men yngre dårå :) Har läst om skuggserien på gamla dar (jag är medveten om motsägelsen). De är mycket bra - fortfarande. Förstår att jag fastnade för Virginia Andrews efter att ha läst dessa - de påminner om varann lite grann. Kärlek mellan människor som nog inte borde hålla av varann så hett samt besynnerliga stora slottsliknande byggnader där hemligheterna ruva.

Hur som helst, är glad att denna kommit på DVD. Trodde bara att Stockholms bibliotek hade ett exemplar av dem! Lånade dem där för två år sen och tittade på dem i ett svep :)

Har inte du turen att hitta dem på ICA, så finns de hos SVT för 99:- 

Nästa gång ska jag nog inhandla Agnes Cecilia. DEN är underbart bra! :)

lördag 4 september 2010

Syskonkärlek av Katarina von Bredow

Frustrerande och bra om kärleken mellan syskonen Amanda och Ludvig. Hjärtslitande jobbig läsning. 
En av eleverna läser den för tillfället, kanske var hon klar med den för jag hittade den kvarlämnad (kanske glömd) på ett bord i skolan. Jag "lånade" den och började läsa den på pendeln hem från jobbet. Berättelsen griper tag från första stund. Amanda är den som i vuxen ålder berättar om ungdomsåren på åttiotalet då hon kämpade med känslorna hon hyste för sin bror och sedan fann besvarade. I tillbakablickar och dagsboksanteckningar broderas historien ut. En bok som är svår att lägga ifrån sig.
På måndag ska jag lägga tillbaka Syskonkärlek på bordet igen där jag hittade den. Det kommer att vara som om den aldrig varit borta ;)

torsdag 2 september 2010

The Dangerous Alphabet by Neil Gaiman & illustrations by Gris Grimly

Underbara bilder av Gris Grimly - ja, han heter så :) Påminner mycket om Tim Burton, en av mina favoriter. 
Härliga bokstavsrim, fast inte lika långa som dem i Dr. Seuss bok om Grinchen...
eller Tim Burtons Vincent.
Bilder att hitta massa nya detaljer i vid varje läsning.
Skrämsligheter utlovas :)

"En bokälskare går aldrig till sängs ensam"

En bokälskare kanske går till sängs med flera stycken :)
Min nya tygpåse som jag inhandlade på Akademibokhandeln för hela 29 :-