Share |

tisdag 23 mars 2010

Kung Lear


 Länk till en minmap om Kung Lear: mindmap på mappio
Senaste boken jag läste var William Shakespeares  Kung Lear en riktigt bra historia. Om pappa kungen som vill dela upp sitt rike, England, mellan sina tre döttrar. Men först vill han veta hur stor deras kärlek för honom är, för att kunna belöna den dotter mest som han anser håller honom mest kär. Den äldsta och mellersta dottern smörjer medan järnet är varmt och med klyscha efter klyscha övertygar de fadern om sin kärlek. Cordelia, den yngsta dottern och Lears favorit sparar på fjäsket och faller i och med detta i dålig dager hos sin far, som förskjuter henne och gör henne arvlös. 

Sent om sider, när den äldsta och mellersta dottern börjar konspirera och behandla sin gamle far illa, inser han sitt misstag. Utslängd av döttrarna vandrar den gamle kungen, med bara en narr som sällskap, omkring i en vinande storm som river och sliter hans vett ur skallen på honom. 

Hur det sedan går för honom bör ni nog läsa själva. Jag hade svårt att lägga boken ifrån mig, det är en riktigt underhållande och tankeväckande historia som Shakespeare målar upp. Femhundra år har den på nacken, men är för mig lika aktuell som om den hade författats idag :) Riktigt gott betyg! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar