Share |

torsdag 31 december 2009

All the Things We Didn't Say




Underbar bok, som är svår att lägga i från sig. När jag inte läste längtade tillbaka igen. En bok som lämnar spår efter sig.

Först och främst handlar All the Things We Didn't Say om kärlek men också om skam. Om hur bördor vi bär, utan att våga eller kunna dela dem med någon, kan trasa sönder oss själva och dem vi älskar.

Sara Shephards berättande påminner om Joyce Carol Oates, så är du ett fan av Oates rekommenderas denna bok.

onsdag 30 december 2009

Hallå, är det någon där?



En barnbok av Jostein Gaarder

Joakim ska få ett syskon. Tidigt på morgonen ger sig föräldrarna av till BB och Joakim blir lämnad ensam tills faster kommer. Under tiden Joakim väntar faller en pojke genom himlen och landar upp-och-ner i äppelträdet. Pojken heter Mika och det visar sig att han är en utomjording. Tillsammans upptäcker pojkarna likheter och skillnader mellan sig själva och de två världarna de kommer ifrån.

Jag tror det kan vara en intressant bok för små blivande filosofer. Som barn tyckte jag (och tycker iof fortfarande) att rymden, dinosaurier och mysteriet om hur vi alla kommit till var spännande att prata om. Kul och intressant läsning för både vuxna och barn - perfekt att läsa tillsammans :)

torsdag 24 december 2009

Decenniet som gått: vilka böcker läste vi?



Hemma hos bror och Jenny har de senaste timmarna spenderats framför TV 4 uppestirrar kväll a.k.a. Bingolotto. Nu ligger jag tryggt nerbäddad i gästsängen med katten Tea. Är inne på Guardian.co.uk och kollar efter diverse artiklar. De gör just nu en summering inom olika områden av decenniet som gått. Böcker som definierat de sista tio åren ska bli intressanta att läsa om: såklart finns Harry Potter med vilket väckte mitt intresse bara det. Av de böcker som raddas upp finns även Guldkompassen, Da Vinci koden, The Curious Incident of the Dog in the Night-time, Dreams From My Father och The God Delusion vilket såklart, ego som jag är, är endast de, av de 50, som jag har läst.

Titta gärna in listan: Books of the decade.

Finns en hel drös med andra listor också - alltid kul läsning :)

Nu är det JULAFTON så det är väl bäst att önska er alla en riktigt GOD JUL! :)

På tal om Harry Potter så hittade jag lite fanfiction på http://www.harrysfirstchristmas.com/, där ni kan läsa om Harrys första jul av G. Norman Lippert, trevlig läsning.

tisdag 22 december 2009

Edgar Allan Poe: lämnar spår efter sig


Wordle: Vincent (again)

Inspirerade av Edgar Allan Poe har säkert många blivit vilket är ganska fantastiskt när man tänker på att han föddes för nästan precis 200 år sedan.

På bilden till höger hälsar jag på korpen i Philadelphia :)

Jag tycker om att hitta en röd tråd genom tid när jag försöker lägga upp lektioner till eleverna. Nu har jag ju inte lång erfarenhet av att vara lärare så jag förväntar mig att hitta mer, som kan göra lektionerna än mer intressanta. Poe är tacksam att arbeta med, det finns en hel del nytt som inspirerats av honom på ett eller annat sätt. Har du hittat Poe någon annanstans så skriva gärna i gästboken, då skulle jag bli glad. Jag är ju här för att lära, lika mycket som jag försöker lära ut (i klassrummet) men kanske även här. Hittar jag något som jag tycker kan berika någon annan så delar jag gärna med mig. Det ska vara kul att lära :)

Så, för att återgår till Mr Poe. Hans mest kända dikt (vågar jag nog påstå) heter The Raven, (Korpen på svenska) och skrevs 1845. Över hundra år senare, 1982, skriver Tim Burton en dikt Vincent som är på rim, precis som The Raven, och inspirerad av den. Helst i allra sista stycket. Den handlar om Vincent, en 7-årig kille som vill vara som Vincent Price - en gammal känd skräckskådis. Han hade en väldigt speciell röst som ni kan höra då ni kollar på Tim Burtons Vincent, det är nämligen Vincent Price själv som läser dikten om pojken som vill vara precis som honom :)


(Ett annat sidospår som kan vara kul att veta om vad gäller Mr Price är att han även lånade ut sin röst till Michael Jacksons Thriller. Kolla in videon så kommer ni känna igen berättarrösten i cirka 05.30 in i klippet).

The Raven finns även i Simpsonsversion från en av Halloweenavsnitten. Dock kan jag inte visadet här, då jag bara hittade den på spanska och tyska på Youtube. Jag länkade istället till en audioversion, tills en engelsk dyker upp på tuben.

Poe verkar ha haft en förkärlek till det kvinnliga namnet Lenore. Det dyker, om jag inte missminner mig, upp i hela tre av hans verk. (Bland annat i The Raven).

Lenore av Edgar Allan Poe

Ah, broken is the golden bowl! the spirit flown forever!
Let the bell toll! -a saintly soul floats on the Stygian river -
And, Guy De Vere, hast thou no tear? -weep now or never more!
See! on yon drear and rigid bier low lies thy love, Lenore!
Come! let the burial rite be read -the funeral song be sung! -
An anthem for the queenliest dead that ever died so young -
A dirge for her, the doubly dead in that she died so young.

"Wretches! ye loved her for her wealth and hated her for her pride,
And when she fell in feeble health, ye blessed her -that she died!
How shall the ritual, then, be read? -the requiem how be sung
By you -by yours, the evil eye, -by yours, the slanderous tongue
That did to death the innocence that died, and died so young?"

Peccavimus; but rave not thus! and let a Sabbath song
Go up to God so solemnly the dead may feel no wrong!
The sweet Lenore hath "gone before," with Hope, that flew beside,
Leaving thee wild for the dear child that should have been thy bride -
For her, the fair and debonnaire, that now so lowly lies,
The life upon her yellow hair but not within her eyes -
The life still there, upon her hair -the death upon her eyes.

Avaunt! tonight my heart is light. No dirge will I upraise,
But waft the angel on her flight with a paean of old days!
Let no bell toll! -lest her sweet soul, amid its hallowed mirth,
Should catch the note, as it doth float up from the damned Earth.
To friends above, from fiends below, the indignant ghost is riven -
From Hell unto a high estate far up within the Heaven -
From grief and groan to a golden throne beside the King of Heaven.

Roman Dirge har inspirerats av Poe och gjort både en tecknad serie och små videos om Lenore the Cute Little Dead Girl som ni kan se lite av här. I detta klipp möter hon Ragamuffin - som kanske inte är den trevligaste varelsen att stöta på i en mörk gränd...eller mitt på gatan...

Jag avslutar denna blogg genom att dela med mig av Lenore och Ragamuffin :) KRAM!

måndag 21 december 2009

Av författaren till P.S I Love You

Cecelia Ahern har skrivit The Book of Tomorrow (2009), en bok som handlar om Tamara Goodwin som är en överklasstjej i övre tonåren.

I ett stort hus med pool, i rum som vart tredje år får möblerna utbytta för att alltid följa modet är Tamara uppvuxen. Förhållandet till föräldrarna är för det mesta ansträngt men det bryr hon sig inte om. Att shoppa, festa på stranden och endast leva i nuet är det som gäller för Tamara och hennes väninnor. Ända tills den dag då hennes pappa dör och lämnar familjen med stora skulder. Allt de äger måste säljas och Tamara och hennes mamma tvingas bo hos släktingar på landet, långt från Tamaras vänner.

Som av en händelse dyker en snygging i en bokbuss upp, en av de dagar då Tamara tror sig snart gå under av tristess. Han räddar henne bort med sin bokbuss och tillsammans reser de, med böckers hjälp, till exotiska platser som Egypten och Paris. Semestern avbryts då en dam vill låna en bok i bokbussen, Tamara släntrar omkring och finner själv en bok som hon inte kan motstå. Läderinbunden, utan titel och inte ett spår efter någon författare pockar den på uppmärksamhet. Boken är också låst men trots detta bestämmer sig Tamara för att låna hem den. På oväntat håll få hon hjälp att öppna boken och det som uppenbarar sig mellan pärmarna får Tamara att omvärdera sin syn på sig själv och i slutänden också hela hennes existens...

Lättläst bok som redan från början får en att ana ugglor i mossen. Den är inte jättebra men ändå svår att lägga ifrån sig. Det är ett driv i boken som gör att jag fortsätter läsa och klura. I slutet blir jag inte förvånad men inte heller besviken, för det var ändå inte helt som jag trott. Duger gott och väl som lättsam flykt från verkligheten. Första boken jag läst av Cecelia Ahern, möjligtvis inte den sista. Skulle vilja läsa P.S I Love You för att se hur boken är gentemot filmen. Vanligtvis läser jag före filmtittande, men ibland får man väl göra tvärtemot.


Betyget sattes direkt efter läsning och jag har märkt att jag har svårt att ge låga betyg. (Behöver ju inte gälla mitt arbete, hehe). Det är drivet och viljan att få veta hur allt står till egentligen som höjer betyget.

fredag 18 december 2009

Science Fiction i Wordle


Wordle: Sci/Fi-novels 
Wordle är definitivt en av mina nya favvisar på nätet. 
Hos Wordle kan du ta vilka ord du vill och göra dem till ett ordmoln.
I det moln ni ser här över ligger ett stort antal titlar på Sciense Fiction-böcker. 
Listan hittade jag på Guardian.co.uk.
Vad man kan göra med ett ordmoln? 
Hur mycket som helst - det är endast fantasin som sätter gränser. 
I löve ordmoln - man kan ta en text och göra om den till något helt annat - spännande!! :)

torsdag 17 december 2009

Sofies Värld av Jostein Gaarder



En bok om filosofi som kom ut 1991.
Boken handlar om Sofie som ska fylla 15 år. En dag när hon kommer hem efter skolan hittar hon ett brev, utan vare sig frimärke eller stämpel, adresserat till henne. Inuti finns en fråga "Vem är du?" Vem som har skickat lappen vet inte Sofie, men frågan får henne att börja fundera. Snart dimper fler frågor ner i brevlådan, den ena klurigare än den andra. Det visar sig att Sofie ska gå en korrespondenskurs i filosofi. Vem som är läraren vet hon inte och samtidigt som hon klurar över universiella frågor försöker hon lista ut vem som skickar henne breven...
I boken får vi möta de stora tänkarna ända från antikens Sokrates till 1900-talets Simone de Beauvoir (som är en av två kvinnor - om jag kommer ihåg rätt - som är med i boken. Vilket ju har sina orsaker). Av någon anledning får vi även möta litterära figurer som Rödluvan och Mårten gås (ur Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige) i Sofies värld. Hur detta kommer sig ska jag inte berätta - det enda som kan understrykas är att i Sofies värld är inte allt som det ter sig vara... Verkligheten tål att klura på :)

Jag försökte läsa boken för första gången när jag var 15 år. Men jag kommer ihåg att den var för jobbig för mig då. Jag blev helt yr i skallen av den. Efter 60 sidor lästa fick den ligga och vila. Sen försökte jag läsa den igen för några år sen, då kom jag kanske 150 sidor. För en månad tog jag tag i den igen. Nu gick det bättre och jag försökte att inte filura allt för djupt på alla namn på alla filosofer och hålla isär vad de bidragit med - sådant faller mig ändå ur huvudet. Boken är inte något att läsa om du känner för att med lättsam litteratur koppla av en stund. Existentiella frågor tar sin tid - kan man väl säga - då människan har ställt dem under hela sin existens och fortfarande håller vi på att klura på dem. Det är väl det som är charmen, det finns väl inte någon som inte tycker något om varför vi finns till eller varför vi är här. Gaarder påpekar ständigt att det är frågan som är intressant, inte svaret. "Ett svar är mycket mindre värt än en fråga"(Ur barnboken Hallå! Är det någon där? 1996:97).
Jag tycker om boken, även om jag blev lite trött på "dialogen" ibland, den är ändå en monolog. Det kvittar att någon sägs säga "Berätta!" - "Fortsätt!", på ett uppfordrande och mycket intresserat sätt.
Hur som helst, jag köpte filmen Sofies Verden där norska och svenska blandas friskt. Jag är kass på norska och hade engelsk textning - haha, lyckat :) Det var faktiskt lyckat... Som vanligt så var ju inte filmen som boken - vilket jag i det här fallet inte hade förväntat mig.
Jag hade kollat in trailern av filmen på Youtube och där hade någon lämnat en kommentar om att de sett den på sin religionslektion. Jag som är lärare i historia känner att den skulle passa bra också där, som introduktion till tidens epoker. Det brukar inte eleverna ha så bra koll på - så en snabb genomgång i början av kursen skulle nog kunna vara en idé att testa på en grupp nästa gång jag ska lära ut historia.
Hur som haver, en riktigt bra bok som jag nog kommer använda som uppslagsverk hädan efter.

Betyg: 5 av 5

söndag 13 december 2009

BBC's Big Read List


Vilket kasst resultat av mig :) 16 böcker lästa av 100. Många har jag dock läst utdrag ur, men det räknas ju inte. Det finns så mycket jag vill läsa och så lite tid! På Bokus.se har jag närmare 690!! (sjukt antal) böcker på min önskelista. Har därför sagt till bror med sambo att jag önskar mig presentkort på Bokus av tomten i jul. Då ska jag köpa mig en ny bok om engelsk grammatik. Den kommer nog till användning :)

Om listan - den är från 2003. Böcker man bör läsa enligt BBC.
De i grönt har jag läst. De i blå finns i bokhyllan. De i svart har jag inte i min ägo och inte heller läst. Fy sjuttan vad illa. Får för mig att jag har läst Animal Farm, men när i så fall, inte den blekaste. Får uppdatera mig där.

1. The Lord of the Rings, JRR Tolkien
2. Pride and Prejudice, Jane Austen
3. His Dark Materials, Philip Pullman

4. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, Douglas Adams
5. Harry Potter and the Goblet of Fire, JK Rowling
6. To Kill a Mockingbird, Harper Lee
7. Winnie the Pooh, AA Milne
8. Nineteen Eighty-Four, George Orwell
9. The Lion, the Witch and the Wardrobe, CS Lewis
10. Jane Eyre, Charlotte Brontë
11. Catch-22, Joseph Heller
12. Wuthering Heights, Emily Brontë
13. Birdsong, Sebastian Faulks
14. Rebecca, Daphne du Maurier
15. The Catcher in the Rye, JD Salinger
16. The Wind in the Willows, Kenneth Grahame
17. Great Expectations, Charles Dickens
18. Little Women, Louisa May Alcott
19. Captain Corelli's Mandolin, Louis de Bernieres
20. War and Peace, Leo Tolstoy
21. Gone with the Wind, Margaret Mitchell
22. Harry Potter And The Philosopher's Stone, JK Rowling
23. Harry Potter And The Chamber Of Secrets, JK Rowling
24. Harry Potter And The Prisoner Of Azkaban, JK Rowling
25. The Hobbit, JRR Tolkien

26. Tess Of The D'Urbervilles, Thomas Hardy (Finns också på önskelistan)
27. Middlemarch, George Eliot
28. A Prayer For Owen Meany, John Irving
29. The Grapes Of Wrath, John Steinbeck
30. Alice's Adventures In Wonderland, Lewis Carroll
31. The Story Of Tracy Beaker, Jacqueline Wilson
32. One Hundred Years Of Solitude, Gabriel García Márquez
33. The Pillars Of The Earth, Ken Follett

34. David Copperfield, Charles Dickens
35. Charlie And The Chocolate Factory, Roald Dahl
36. Treasure Island, Robert Louis Stevenson
37. A Town Like Alice, Nevil Shute
38. Persuasion, Jane Austen
39. Dune, Frank Herbert
40. Emma, Jane Austen
41. Anne Of Green Gables, LM Montgomery
42. Watership Down, Richard Adams
43. The Great Gatsby, F Scott Fitzgerald
44. The Count Of Monte Cristo, Alexandre Dumas
45. Brideshead Revisited, Evelyn Waugh
46. Animal Farm, George Orwell
47. A Christmas Carol, Charles Dickens
48. Far From The Madding Crowd, Thomas Hardy
49. Goodnight Mister Tom, Michelle Magorian
50. The Shell Seekers, Rosamunde Pilcher
51. The Secret Garden, Frances Hodgson Burnett
52. Of Mice And Men, John Steinbeck
53. The Stand, Stephen King
54. Anna Karenina, Leo Tolstoy
55. A Suitable Boy, Vikram Seth
56. The BFG, Roald Dahl
57. Swallows And Amazons, Arthur Ransome
58. Black Beauty, Anna Sewell
59. Artemis Fowl, Eoin Colfer
60. Crime And Punishment, Fyodor Dostoyevsky
61. Noughts And Crosses, Malorie Blackman
62. Memoirs Of A Geisha, Arthur Golden
63. A Tale Of Two Cities, Charles Dickens
64. The Thorn Birds, Colleen McCollough
65. Mort, Terry Pratchett
66. The Magic Faraway Tree, Enid Blyton
67. The Magus, John Fowles
68. Good Omens, Terry Pratchett and Neil Gaiman
69. Guards! Guards!, Terry Pratchett
70. Lord Of The Flies, William Golding
71. Perfume, Patrick Süskind
72. The Ragged Trousered Philanthropists, Robert Tressell
73. Night Watch, Terry Pratchett
74. Matilda, Roald Dahl
75. Bridget Jones's Diary, Helen Fielding
76. The Secret History, Donna Tartt
77. The Woman In White, Wilkie Collins
78. Ulysses, James Joyce
79. Bleak House, Charles Dickens
80. Double Act, Jacqueline Wilson
81. The Twits, Roald Dahl
82. I Capture The Castle, Dodie Smith
83. Holes, Louis Sachar
84. Gormenghast, Mervyn Peake
85. The God Of Small Things, Arundhati Roy
86. Vicky Angel, Jacqueline Wilson
87. Brave New World, Aldous Huxley
88. Cold Comfort Farm, Stella Gibbons
89. Magician, Raymond E Feist
90. On The Road, Jack Kerouac
91. The Godfather, Mario Puzo
92. The Clan Of The Cave Bear, Jean M Auel
93. The Colour Of Magic, Terry Pratchett
94. The Alchemist, Paulo Coelho
95. Katherine, Anya Seton
96. Kane And Abel, Jeffrey Archer
97. Love In The Time Of Cholera, Gabriel García Márquez
98. Girls In Love, Jacqueline Wilson
99. The Princess Diaries, Meg Cabot
100. Midnight's Children, Salman Rushdie