Share |

tisdag 12 januari 2010

The Time Traveler's Wife


en underbar film som gör rättvisa åt boken med samma namn.

Clare har i hela sitt liv varit förälskad i Henry. De träffas första gången då Clare är 6 år gammal och Henry är 36. De gifter sig när Clare är 22 år och Henry 30. Låter det osannolikt?

Som titeln avslöjar handlar boken om en tidsresenär, Henry har ett genetiskt "fel" som gör att han, utan att kunna kontrollera det, reser tillbaka och framåt i tiden lite då och då. Tack vare tidsresandet träffar han Clare.

Om man tycker att livet, som går sin gilla gång, är besvärligt i vanliga fall bör man fundera på hur det känns att som Clare ha en man som försvinner utan ett ljud i timmar, dagar och ibland veckor i streck utan att hon vet var han är och om han kommer klara sig - omöjlig att kunna kontakta.

För att inte tala om hur Henry har det som plötsligt försvinner, kvarlämnandes en hög med kläder och ett par skor, för att dyka upp på känd eller okänd mark naken, vilken tid på året det än må vara...

The Time Traveler's Wife (Tidsresenärens hustru) av Audrey Niffenegger är en väldigt bra bok och en helt underbar film! Jag ger den 5 av 5 möjliga - Se den :)


måndag 11 januari 2010

The Lovely Bones (Flickan från ovan)





Flickan från ovan av Alice Sebold var det flera år sedan jag läste, men den har alltid funnits kvar. Tänker på den ibland mest av den enkla anledningen att jag blev lycklig av att läsa den. Kanske verkar det konstigt då den handlar om en flicka, Susie, som vid 14 års ålder blir mördad. Det är Susie som berättar om hur livet gestaltar sig för henne, mitt emellan livet på jorden och en himmel dit hon någon gång ska bege sig, men främst om hur hennes familj bearbetar sin sorg och saknad efter en älskad dotter och syster. Samtidigt är det också en kärlekshistoria mellan Susie och en pojke som hon aldrig hann få vara nära - något som hon sörjer...


Filmen är bra, men den lever inte upp till mina förväntningar. Dels gillar jag inte effekterna allt för mycket... Sedan fattas det alldeles för mycket från boken och jag kommer på mig själv med att undra hur de ska lyckas få in allt och få ihop det på ett bra sätt innan filmen tar slut. Det får de inte. Trots det är den sevärd.


Har du inte läst boken, kan jag varmt rekommendera den. Jag vet att jag köpte boken till min mamma när jag hade läst den (hon har fortfarande inte öppnat den) och till alla mina vänner som jag vet läser böcker.


Från mig får filmen en 3:a av 5 möjliga. Boken däremot är en femma :)



En sorts kärlek


utspelar sig i Amsterdam. Sten och Carmen, ett par i trettioårsåldern, lever livet. De reser, tjänar pengar genom bådas egna lyckade företagssatsningar och har precis blivit stolta föräldrar till en liten dotter. Att Sten, som säger lida av monofobi, allt som oftast är otrogen har Carmen valt att förtränga. Allt ändras då hon får bröstcancer. Sten älskar Carmen men kan inte, trots att han lovat, vara trogen.

Boken handlar om parets kamp mot cancern men också om Stens kamp med sig själv. Historien berättas ur Stens perspektiv, men några få undantag, då Carmen får komma till tals. Varje kapitel börjar med en del ur en låttext eller en wrample (tänk på sample inom musiken) ett stycke text från någonstans som fogas in i texten alternativt görs om lite för att passa det skrivna.

Jag tycker om de små låttexterna och jag undrar hur han valt ut dem, ibland är det mycket tydligt varför i vissa fall inte. Inte mer än att de ofta bär på sorg och smärta.

Yesterday / All my troubles seemed so far away.
Bokens allra första låttext är ur Beatles Yesterday (Help, 1965).

Boken är mycket läsvärd, jag kan tänka mig att den sitter kvar en tid efteråt och den kommer säkert dyka upp i tanken då och då. Det är en vacker historia om kärlek, trots att det inte verkar så med Stens vänstrande och svek. Den handlar också om vänskap - olika sorters sådan och ger en bild av hur svårt människor kan ha för att visa omtanke, sårbarhet och empati.

Jag kan inte säga så mycket mer, verkligen läsvärd.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

lördag 9 januari 2010

Städdag


och vad passar bättre när man fixar och donar i lyan än en ljudbok. Jag var inne på biblioteket.se som streamar ljudböcker och lånade "hem" Igelkottens elegans av Muriel Barbery. Hittills vet jag inte vad jag tycker om den. Har lyssnat lite drygt en timme och fått en rätt bra bild av den två huvudpersonerna. Undrar just om de kommer att finna varandra - för de är ganska lika varann...

Äter upp min kräftsoppa och fortsätter med lyssning och städning...

The List: 1

Nightlight by The Harvard Lampoon

Shopping miss i nassa






Tre nya böcker beställda: några ska det ju bli för julklappspengen. Var inne på Bokhora och efter att både Vindens skugga och Fågeln som vrider upp världen fått bra kritik av flera kunde jag inte låta bli att hälsa på hos Bokus och lägga dem i varukorgen. Några böcker lades även till i önskelistan, som nu innehåller 681(!) böcker - hinner man läsa dem innan man trillar av pinn tro - det blir ju bara fler och fler som läggs till...

Just det - Kådisbellan lades i korgen med :)

Ser verkligen fram emot böckerna - tänk om någon av dem blir bland det bästa jag läst! *Förväntansfull* :D

torsdag 7 januari 2010

Huvudvärk


Jag ska lägga mig och läsa första kapitlet i En sorts kärlek och sen sova.

Stod och valde i bokhyllan och ville hitta något lättsamt - sen föll ögonen på En sorts kärlek som jag hade glömt att jag ägde. Brukar ha stenkoll på mina böcker, men ibland kan man visst överraska sig själv. Har velat läsa den ett tag - antar att det är dags nu.

Gonatt!

Nightlight: a Parody by the Harvard Lampoon


Fullständigt usel.

Löjlig rakt igenom - det var precis så jag tog mig igenom den - ögnade igenom de sista kapitlen för att få bli klar någon gång. Urk - det är synd och skam att inte kunna säga att "den suger" - för inte en jäkel kommer att bli biten i (av) den här boken.

Håll er till Stephenie Meyers böcker istället.

tisdag 5 januari 2010

Någon slags ordning i oordningen

Nu har jag gjort någon slags lista på de böcker jag läst...eh, ja de senaste åren (blir det nog). Funderar på om det är rättvisa betyg på dem. Ofta när jag läsa någonting så tycker jag att det är bra eller till och med kanon. Mycket för att jag har varit så inne i boken och känner med karaktärer och så vidare. Möjligtvis är det därför inte en endaste bok har fått en etta.

Men sedan funderar jag över varför böckerna är bra, egentligen. De som är bäst måste väl vara de som sitter kvar, som man plockar fram ibland (håller i handen eller bara funderar igenom igen) och förundras över. Jag får nog fundera på hur den där betygsättningen är egentligen. Sen förändras ju en bok om man läser den igen, eller om man diskuterar den med någon annan. Nästan ingen bok är dålig när man får diskutera den - när andra är med och analyserar så får man helt andra perspektiv på boken och berättandet.

Jag skulle gärna vilja vara med i en läsecirkel, det skulle göra läsningen ännu roligare och än mer intressant. Någon som är sugen? Boksamtal är ju hur kul som helst :)

Blir någon förbaskad på mig och tycker jag varit riktigt dum mot någon bok, så säg det :) Själv står jag i valet och kvalet om jag inte varit helt nedrig som satt en tvåa på Joyce Carol Oates Våld - en historia om kärlek samt William Shakespeares Romeo and Juliet som fick en trea...

Jag tänker att jag kanske ändrar mig när jag läser om böckerna någon gång - men oftast läser jag inte om böcker, för det finns ju så många nya som jag vill hinna med innan jag kastar in handduken.

The List: 2

Coraline by Neil Gaiman
New Moon by Stephenie Meyer
Hanteringen av odöda av John Ajvide Lindqvist
Våld, en historia om kärlek av Joyce Carol Oates
Stella och Sebastian av Jenny Leeb

The List: 3

Hallå! Är det någon där? av Jostein Gaarder
Elsewhere by Gabrielle Zevin
The Host by Stephanie Meyer
Dumpa Matthew av Jane Fallon
The Schack by William P. Young
The Graveyard Book by Neil Gaiman
Eclipse by Stephenie Meyer
The Wave by Morton Rhue
The Curious Case of Benjamin Button by F. Scott Fitzgerald
Boy by Roald Dahl
Gåtornas palats av Dan Brown
Parfymen av Patrick Suskind
Älskad, saknad av Joyce Carol Oates
Fallen av Joyce Carol Oates
Möss och människor av John Steinbeck
Charlotte’s Web av E.B. White
Romeo and Juliet by William Shakespeare
Matilda av Roald Dahl
Jag minns att jag sprang av Ron McLarty
Utflykt från tyst planet av C.S. Lewis
Harry Potter och de vises sten av J.K. Rowling
Harry Potter och hemligheternas kammare av J.K. Rowling
Harry Potter och fången från Azkaban av J.K. Rowling
Food Noir av Mons Kallentoft
Den förlorade symbolen av Dan Brown

måndag 4 januari 2010

The List: 4


The Time Traveler's Wife by Audrey Niffenegger
En sorts kärlek av Ray Kluun
Wicked by Gregory Maguire
The New York Trilogy by Paul Auster
Slumdog Millionaire by Vikas Swarup
The Book Thief by Markus Zusak
Breaking Dawn by Stephenie Meyer
Twilight by Stephenie Meyer
He’s Just Not That Into You by Greg Behrendt
Flickan som lekte med elden av Stieg Larsson
Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson
Alkemisten av Paulo Coelho
Da Vinci koden av Dan Brown
The Curious Incident of the Dog in the Night-Time by Mark Haddon
Anne Franks Dagbok av Anna Frank
The Hero with a Thousand Faces by Joseph Campbell
Wuthering Heights av Emily Brontë
Jane Eyre by Charlotte Brontë
Den oändliga historien av Michael Ende
Perelandra av C.S. Lewis
Harry Potter och den flammande bägaren av J.K. Rowling
Harry Potter and the Deathly Hallows by J.K. Rowling
His Dark Materials by Philip Pullman
Kärlek, hur fan gör man? av Bob Hansson
Pepparkakshuset av Carin Gerhardsen
Drömmaren och sorgen av Eva-Marie Liffner
Innan jag dör av Jenny Downham
Spelkortsmysteriet av Jostein Gaarder
Mannen under trappan Marie Hermansson
Höstoffer av Mons Kallentoft
Midvinterblod av Mons Kallentoft
Sommardöden av Mons Kallentoft
All the Things We Didn’t Say by Sara Shephard

























The List: 5


Luftslottet som sprängdes av Stieg Larsson
My Sister’s Keeper by Jodi Picoult
Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist
Blonde av Joyce Carol Oates
Flickan från ovan av Alice Sebold
Berättelsen om Narnia – de sju böckerna av C.S Lewis
Påven Johanna av Donna Cross
Pride and Prejudice by Jane Austen
Historikern av Elisabeth Kostova
The Color Purple by Alice Walker
Beloved by Toni Morrison
Harry Potter and the Order of the Phoenix by J.K. Rowling
Harry Potter and the Half-Blood Prince by J.K. Rowling
Mamma Pappa Barn av Carin Gerhardsen
Sofies Värld av Jostein Gaarder

söndag 3 januari 2010

Den förlorade symbolen av Dan Brown


Så har ännu en Dan Brown lagts till handlingarna. Även denna gång var det sträckläsning som gällde. Det är full fart från första sidan och i stort sett alla kapitel slutar med en cliff-hanger. Det som är roligt med Brown är att man kan sitta och klura själv på mysterierna. Man sitter och googlar bilder över tavlor och diverse miljöer mest hela tiden. I alla fall gör jag det.

Ibland kan jag bli lite trött på uppstaplingen av fakta, som bara känns som "titta vad jag kan" :) Det är också en del upprepningar av fakta i boken som jag tycker känns onödigt, men för det mesta gör det inget, det är spännande - jag tycker jag lär mig en massa och jag måste få veta lösningen på historien.

Kapitlen är korta i boken också, så det är lätt att tänka "jag läser ett kapitel till, sen ska jag sova", sen blir det ett kapitel till och ett till och... ja, nästan ingen sömn alls. Det måste ju vara ett bra betyg - eller vad säger ni? :)

Spenderar dagen med Robert Langdon



och önskar att Den förlorade symbolen lästs innan jag var i Washington i somras... det hade gjort det hela lite mer underhållande - även om man ska ta Browns böcker med en nypa salt :)

214 sidor kvar - en pizzapaus väntar innan jag ger mig in på upploppet :)