Share |

söndag 13 mars 2011

Dag 15 - Manlig favoritkaraktär

Efter att ha rannsakat mina bokläsningslistor kom jag fram till att jag nog inte kan välja en

Den första mannen som dök upp i huvudet var Mr. Darcy från Austens Stolthet och fördom. Frågan är varför? Han är inte speciellt trevlig om du inte är "rätt" sällskap. Men han ändrar sig väl i slutet hoppas jag och är mer fördomsfri mot de flesta han träffar. Hur som helt så har han ett gott hjärta och är hjälpsam mot, i alla fall, hans hjärtats dams släktingar utan att för den skull försöka vinna henne genom detta. Lite av en smygis är vad han är :)

Sen har vi två kämpar: Marcus i Hornbys Om en pojke och Ram Mohammad Thomas i Swarups Slumdog Millionaire kämpar båda för att trygga sin tillvaro. I England bor Marcus med en deprimerad mamma. I skolan är han mobbad och som nyinflyttad utan någon som vill bli hans vän, hittar han en fadersgestalt och vän i den egocentriske Will, 36-årig "tonåring" som sitter på kunskaper som hjälper Will att få rätsida på sitt liv. (Samt tvärtom).
Ram, hamnar av en slump i TV-programmet Vem vill bi miljonär? Ingen tror såklart att en kille från slummen besitter de kunskaper som krävs för att ens skrapa hem minsta rupie. Han vinner dock storvinsten och får för en advokat bevisa hur han kan veta svaret till alla frågorna. Efter diverse insatser av stort och smått får vi se en riktig hjälte växa fram genom Rams livberättelse. I slutet visar det sig att drivet hela tiden var jakten på kärleken. Men inte bara för att han själv ska kunna vara lycklig med sin kärlek, utan för att hans kärlek ska få vara trygg. Ram är en hjälte som ombesörjer om andra och detsamma gör Marcus, fast båda två på sina olika vis.

Dexter i Nicholls En dag är en favoritkaraktär då han är så mänsklig. Han är så bra på att visa sig från människans sämsta sida. Hur man sviker, hur man fegar och hur man på alla möjliga viss kan sumpa för sig själv genom att sträva i fel riktningar. Samtidigt visar han att även den sämste kan få rätsida på sitt liv och att allt som människan tar sig för, det lär hon sig av (får jag hoppas). Det är frustrerande att läsa om Dexter, men jag hoppas genom hela boken att han tar sig samman och fixar till sig - jag håller honom på något vis alltid bakom ryggen, för jag vet att han kan vara så mycket bättre än han beter sig.

torsdag 10 mars 2011

Må småtjejerna svimma!

Justin Bieber läser The Cat in the Hat. Visar jag den här på skolan så kommer klassrummet att dränkas i å ena sidan skrik av åtrå och å andra sidan skrik av äckel. För antingen verkar ungarna på skolan älska Beiber eller hata Beiber, det finns liksom inget mellanläge.
Eftersom jag är nyfrälst Dr. Seussare, så lär jag nog visa denna, någongång under våren. Jag lovar att uppdatera er på hur den lilla filmen mottogs ;)

"Look at me!
Look at me!
Look at me NOW!
It is fun to have fun
But you have to know how."

onsdag 9 mars 2011

"... eat rainbows and poop butterflies"

En lååång dag på jobbet, men en ganska go känsla ändå. Idag läste jag nämligen de första fyra kapitlen i Roald Dahl's The Twits för klassen. Den mottogs med skratt och äckelkänslor ;) Underbart! Så till nästa vecka hade de inget emot att höra mer om herr och fru Slusk. Känns riktigt bra, för jag tycker ju om boken lika mycket, om inte mer, är ungarna. Och som det sägs, tycker man själv om något, då förmedlar man glädjen till andra :) Hoppas på det, för just nu verkar det ju stämma i alla fall.

Sitter annars och fnular på en Dr. Seuss-lektion att använda mig av om några veckor. Horton Hears a Who, som ju är hur mysig som helst. Tittade omkring lite på tuben och hittade två avsnitt med Katie. Verkar vara ett litet säreget väsen. Kolla själv :)


tisdag 8 mars 2011

Dag 14 - min favoritbok av min favoritförfattare

 
 Av Dr. Seuss var jag tvungen att välja tre: 
How the Grinch Stole Christmas
Horton Hear a Who!
Oh, the Places You'll Go! 

 


Av Roald Dahl är boken Revolting Rhymes min favorit. I den har han gjort om klassiska sagor, mina tre favvisar är:
Goldilocks and the Three Bears
Little Red Riding Hood 
The Three Little Pigs

Så himla skoj, så jag flinar bara jag tänker på´t :)
Av Carlos Ruiz Zafón är det Vindens skugga som är bäst - hittills.

Av JK Rowling är Harry Potter och halvblodsprinsen favoriten.

lördag 5 mars 2011

Dag 13 - Min favoritförfattare

Svårt. Jag har gått omkring och filurat en hel dag nästan på vem det skulle kunna vara. Jag har kommit underfund med att det måste bli fyra stycken som får vara med här. Två för mig ganska nyupptäckta. Oki, då ska de presenteras.

Nyupptäck fast gammal i gamet och numera död, tyvärr: Dr Seuss.

Något sånär nyupptäckt, gammal i gamet och numera också död, tyvärr: Roald Dahl

Har känt till lite drygt ett år, ganska så ny (?) i alla fall på svenska marknaden, mycket levande. Både i person och i sina texter: Carlos Ruiz Zafón

Välkänd, inte alltför gammal och mycket levande - fansen hoppas på mer, mer, mer från: JK Rowling 

Motiverar mina val;
Jag har gått till väga som så att om jag själv skulle skriva, hur skulle jag vilja skriva då. Jag skulle vilja skriva som Dr. Seuss och Roald Dahl. Deras rim och ramsor, det är som musik! Vilket pill och vilken fantastisk förmåga att hitta på ord och få ihop dem. Precis som Shakespeare ;) Fast nyare då såklart. Tänk att kunna skriva så!

Sedan har vi Zafón som skriver så vackra texter och riktigt målar fram sina karaktärer och miljöbeskrivningar. Att kunna skriva så vackert, det skulle vara underbart. JK Rowling då till sist. Att sitta på en sådan fantastisk guldgruva av litteraturkunskap som hon måste göra för att kunna skriva det hon skrivit, den kunskapen vill jag lägga vantarna på. Att sedan besitta en sådan fantasiförmåga - ah, give me! :) Vilken värld hon målar upp! Där vill jag vara, fast i tryggt förvar med en stav i näven - kanske sittandes på en Hippogriff, konverserandes med tavlorna på Hogwarts - svingandes en bägare (med vad det nu må vara) på the Hog's Head. 

Jag tävlar om Feber hos Bokgläntan


Men måste såklart först sätta tänderna i Frost. Hur som helst. Vill du vara med i tävlingen går du till Bokgläntan där du sedan ska motivera vilken artist och låt som du helst lyssnar till när du läser Frost.

Jag skulle välja att lyssna på Pure Moods 1 en nästan helt igenom instrumental skiva med blandade artister. Detta för att jag har så svårt att läsa (numera) när jag lyssnar på låtar med text. Vet inte hur och när det hände, men det har hänt och så är det. Så instrumentalt får det bli.

Här är en av låtarna, The Promise med Michael Nyman 

Andra låtar på skivan hittar du här

Misery Business (Paramore) Pianoversionen

Marvel Comics - The Wonderful Wizard of Oz, Sense and Sensibility & Pride and Prejudice

Cravings igen. Jag bara måste lägga ut detta här innan jag somnar och glömmer bort vad jag hittade. Letade lite på Marvels hemsida och fann att man kunde få se hur serierna ser ut inuti.  

Pride and Prejudice var inte alls i min smak, med fula bilder och systrarna Bennet i utslaget hår i 90-tals-tappning. Urk!


Systrarna Bennet i Marvel Comics.  


Mr. Darcy erkänner sin kärlek för Lizzy. Inte så lyckat precis. 

Varken för herrn i fråga eller bildmässigt, känner jag. Men jag köper den nog ändå. Tänker att den kanske är kul att läsa i alla fall och möjligtvis kan den komma till användning i kursen engelska B, om jag någon gång kommer gå tillbaka och undervisa på gymnasiet igen. 

Sense and Sensibility däremot såg riktigt bra ut, så den kan jag nog läsa utan att irritera mig på fula bilder. Där hade de hätta och såg ut som de "skulle".

 Sense and Sensibility. Marvelversionen.  Ingen hätta här iof ;)

När jag då som bäst filurade omkring, hittade jag The Wonderful Wizard of Oz som tecknats av Eric Shanower. Helt i min smak. Läste ett utdrag och det såg ut som rolig läsning.

196:-  på Bokus

fredag 4 mars 2011

Dag 12 - En bok jag älskade, men inte numera

Jag tror inte jag älskar Blomblad för vinden längre, men en gång i tiden gjorde jag det och skrev 10 tårdrypande sidor i min dagbok i ett farväl till de karaktärer jag tyckte kändes närmre mig än min bästa vän. Jag slukade Virginia Andrews böcker på högstadiet och hade två kompisar (tack Karin och Sara) som ägde flera av böckerna i serien, så direkt när en var utläst trampade jag iväg på min cykel och lånade nästa.

Jag gick en kurs på HIG hösten 2003, Skriva för att lära, där jag i en av mina alster försökte sätta ord på min kärlek till barnen på vinden. Att jag valde bort gemenskapen på en fest för att kunna dra mig tillbaka på övervåningen och läsa istället.

Jag har inte läst om de där böckerna sedan då, när jag var 15-16 år. Tror inte jag ska göra det heller. Det är bättre att den där känslan om hur underbart bra de var, får vara kvar som ett fint läsminne.

Detta är titlarna Andrews, som jag tyckte om allra mest:
Skuggor i skogen
Vindsträdgården
Blomblad för vinden
Törnbädden  
Lustgården

Flickan från himlen
Svart ängel
Fallna hjärtan
Paradisets portar  
En väv av drömmar

En bok som stod helt ensam var Älskade Audrina. Den har jag faktiskt köpt i vuxen ålder och planerar att läsa igen.

torsdag 3 mars 2011

Dag 11 - En bok som jag hatade


Hata är ett starkt ord. Men jag ogillade starkt Nightlight by The Harvard Lampoon. Fruktansvärt dålig. Jag blev förbannad och skummade snabbt de sista sidorna för att jag inte orkade med att läsa skiten. Pardon my French.

The Hunger Games - Mockingjay by Suzanne Collins

Hundöras trilogiutmaning avklarad.

Mockingjay ligger utläst i min soffa. Jäkligt bra bok, det händer saker konstant och jag vet aldrig riktigt vad jag ska förvänta mig. Underbart.

Det är så tråkigt när man vet hur det kommer sluta. The Hunger Games skulle kunna sluta hur som helst. Slutet gjorde mig belåten, jag stängde boken med ett förnöjt flin över läpparna, det är allt jag kommer säga. Ja, förutom att jag ser mycket fram emot att se filmatiseringen av den här trilogin, det kommer bli grymt - i ordets rätta bemärkelse. För det är en grym verklighet Collins målar upp och jag köper hela paketet.

Möjligtvis är jag lite för nyfiken på vad som hänt med resten av klotet som inte lever i Nordamerika... men, ja - det är väl många böcker som inte svarar på vad hela planeten har för sig när författaren väl valt att slå ner sina skrivpålar på en specifik plats.

Hur som helst - läs! Det här är riktigt bra, nu ska jag smälta det jag läst och filura lite på vad som hände egentligen :)

Ny site: barnlitteratur - av barn och för barn.

Guardian har sedan idag en site där barn kan läsa recensioner av andra barn och hitta ny läsning, samt diskutera det de läst. Känns ju som en guldgruva för oss vuxna också att få ta del av barns tankar kring litteratur. Jag är säker på att jag kommer få många boktips på den här siten som jag kan dela med mig av till mina elever och andra ungar i min omgivning :)

Gå till Guardian's Children's Books Site.

                   

onsdag 2 mars 2011

Det GLÖDer om unga människors dikter

Ibland
Ibland tror jag
att du är den ende
som kan göra mig riktigt lycklig

Ibland tror jag
att du en den ende
som kan få mig att le

Men innerst inne
vet jag att det inte är sant
men hur ska jag kunna släppa in dom
när du står i vägen?

av maijah, GLÖD - Att få vara nära dig lycklig och gåshuden, s. 128

Kommer du ihåg tidningen GLÖD? Den delades ut i skolorna och på ungdomsmottagningen i flera års tid och jag längtade alltid efter nästa nummer. Det första jag bläddrade fram till var alltid dikterna, för de var oftast så jäkla bra och de träffade väldigt ofta mitt i prick i mitt tonårshjärta. Just den här dikten ovan träffar rätt den med, även om det är ett bra tag sedan jag var tonåring nu. 

På tal om att inte vara barn och tonåring längre. Jag blir nog aldrig så vuxen som jag trodde att jag skulle bli. Möjligtvis är det barnsligheten jag strävar efter att bevara hela tiden. För jag tror att min barnslighet hjälper mig att våga vara mer vuxen. Kanske låter skumt, men på något sätt så känns det som det är så.

GLÖD som gavs ut av Statens folkhälsoinstitut lades ner i september 2009. Det finns fortfarande gamla nummer kvar att köpa, om man man känner för det. Även tre diktböcker: Bläck på mina fingrar (2000), Det kliar i mitt hjärta (2001) samt Att få vara nära dig lycklig och gåshuden (2003) som består av unga personers dikter som skickades in till tidningen GLÖD. Här är siten. Jag rekommenderar! 
Lärartips! Till dig som arbetar som lärare i svenska passar ju tidningarna/diktböckerna perfekt (eller om ni arbetar tematiskt) även för dig som är engelsklärare, då två nummer finns på engelska också.

tisdag 1 mars 2011

The Hunger Games - Catching Fire by Suzanne Collins


Jag är lite besviken på mig själv. Av någon anledning kände jag inte riktigt för att läsa även den andra delen av Hungerspelstrilogin. Det var ju ett tag sedan jag läste ettan och jag tappade nog taget om känslan av att vara "i" boken.  Eller alltså, jag kände för att läsa innan jag öppnade boken men tyckte sedan inte att den var så bra. Det kändes så de första 200 sidorna men sedan händer något och då blir det spännande och riktigt svårt att sluta läsa.

Jag hade tagit med mig boken hem till mamma och lämnat sista delen i trilogin hemma, 25 mil bort. Jäkligt dumt, vilken miss. Antagligen trodde jag inte att jag skulle känna att jag skulle ha ett sug efter trean, så som jag har nu. Inte visste jag att det skulle sluta med en sådan cliffhanger. Nu läser jag istället en helt annan bok, som jag tyckte var så himla bra i fredags men som jag inte alls ser på med samma ögon nu, just bara för att jag vill läsa Hungerspelen. Aja, ikväll vid 22 är jag hemma, då ska jag läsa några timmar och det ska bli riktigt spännande :)

Det ser ut som jag kommer klara av Hundöras trilogiutmaning i god tid innan första april :)