Share |

fredag 2 april 2010

Tematrio - Häxor

Se fler tematrios på Lyrans Noblesser.

1. Narniaböckerna av C.S. Lewis
Först springer Polly och Digory på Jadis (häxan) i Min morbror trollkarlen och råkar få med sig henne till London, där hon av förklarliga skäl orsakar kalabalik. I Häxan och lejonet kallar hon sig Vita häxan och har skapat ständig vinter i Narnia. Hon lurar Edmund att förråda sina syskon och Aslan genom att locka honom med Turkish Delight och sedan tar hon till slut livet av den stora katten :( Jag har också fått för mig att Jadis/Vita häxan dyker upp ännu en gång i Silvertronen i form av en dam i grön klänning som sedan byter form till något riktigt läskigt (ett monster som vi känner igen från Harry Potter och hemligheterna kammare...)

2. Mörka Materian (återigen) av Philip Pullman
Här kommer häxorna till undsättning, för en gångs skull. Serafina Pekkala är med sina 300 år relativt ung och hennes häxklan hjälpter Lyra och hennes följe att nå Nordpolen. Här snackar vi snygga häxor som förvrider huvudet på karlarna... 

3. Wicked av Gregory Maguire
Elphaba (The Wicked Witch from the West i Baums Trollkarlen från Oz) skrämmer vettet ur folk i landet Oz. Frågan är bara om hon är så hemsk som ryktet säger? I Wicked - The Life and Times of the Wicked Witch of the West får vi följa Elphaba från hennes entré in i världen till hennes utträde i mötet med Dorothy.

När du läst boken bör du inte missa att gå på musikalen Wicked - underbar! :)

Youtube: Wickedpeters
Alexia Khadime, var en underbar Elphaba :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar