Share |

måndag 19 april 2010

Tematrio - Långtbortistan

Se fler tematrios på Lyrans Noblesser
Perelandra av C.S Lewis
Andra delen av Lewis rymdtrilogi. Handlingen utspelar sig på Perelandra, en planet som vi känner under namnet Venus, precis i skapelsens gryning. Det är en planet där inget är konstant, havets stora vågor bär fram flytande öar med de mest underbara prunkande växter med de härligaste frukter som får det att vattnas i munnen på mig som läsare. Perelandra är en gyllene skapelse med hav av guld och ett skimmer som jag inte mött i någon annan roman. (Låter flummigt kanske, men om Lewis första bok i serien ger mig en känsla av blått (även om den utspelar sig på Mars) är känslan och miljön på Perelandra gul, orange och gyllene). På denna mobila planet hamnar alltså Ransom, han möter planetens Eva och Adam. Ransom är även skyldig till att ha fört med sig synden in i världen då han inte ont anande gett "ormen" i paradiset skjuts med till Perelandra från vår egen jord i en rymdraket - illa. :)
Det är många år sedan jag läste boken nu, men det som jag kommer ihåg mest är ljuset och en konversation mellan Ransom, Eva och "ormen". Eva som aldrig har träffat någon annan talande varelse än Adam förut kan inte föra en konversation med mer än en person åt gången. Så när Ransom och "ormen", båda två samtidigt sätter igång och försöker övertyga henne om olika saker kan hon bara uppfatta vad den person säger som hon riktar sin uppmärksamhet mot och ser på. En märklig fast fascinerande situation, tycker jag.

Att tro på Mister Pip av Lloyd Jones
På en tropisk ö någonstans, bland palmer och hyddor bor trettonåriga Matilda. Hon och hennes kompisar fascineras och underhålls av den enda vita mannen på ön, Mr Watts som de kallar för helt andra saker bakom hans rygg. Det är ju lätt att göra sig rolig på någon annans bekostnad så länge han känns främmande. Allt ändras när barnen ska börjar skolan och den ende som kan ta hand om undervisningen anses vara Mr Watts. Den vite mannen själv vet inte riktigt vad han ska ta sig för med sina elever och börjar läsa ur Dickens Lysande utsikter. Så i skuggan av hyddans halmtak sitter ett gäng svarta ungar och bekantar sig med en plats som skiljer sig från allt de någonsin vetat något om. I början ter sig London, med sina regniga gator och skitiga ungar bland stenhusen som väldigt exotiskt och främmande. Sedan under läsandets gång (under flera genomläsningars gång vill säga) blir Pip och ett kallt London en säker plats för barnen. Pip är en vän som, visar det sig, kan orsaka skada i den verkliga världen...

Papalagi: tal av söderhavshövdingen Tuiavii från Tiavea av Erich Scheurmann
Ombytta roller. Här får västvärldens liv och leverne en känga från någon som kommer från en helt annan värld, kan det tyckas. Intressant läsning och visst tycks vi påklädda, instängda västlänningar aningen rädda och ensamma i denna annorlunda skildring av vårt samhälle.

Min mormor som inte läser böcker särskilt ofta satt som klistrad med den här boken i näven - jovisst, nog läste hon också :)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar